wtorek, 18 stycznia 2011

Postna zupa z kluseczkami

10dag suszonych grzybów
1 cebula
pęczek włoszczyzny
wywar rosołowy
1 łyżka masła
2 jajka
4 łyżki mąki
Grzyby namoczyć przez noc. Nie odlewać wody. Ugotować wywar, dodać warzywa i 5dag. grzybów. Przyprawić solą i pieprzem.Po ugotowaniu przecedzić, a grzyby i warzywka pokroić w paski i włożyć z powrotem do zupy. Przyprawić. Pozostałe grzyby ugotować. Odcedzić i przesmażyć na oliwce z pokrojoną w kostkę cebulką. Utrzeć masło  na puszystą masę dodawać po żółtku i po łyżce grzybów z cebulą na przemian. Doprawić do smaku. Dodać mąkę, a na koniec pianę ubitą z białek. Masę nabierać łyżeczką i kłaść na osolony wrzątek. Gotować 10min.i odcedzić.
Podawać zupę z kluseczkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz